Our greatest glory is not in never falling, but in rising every time we fall.-Confucius

Friday, January 28, 2011

Nur Farina Izzati Bt Mishadi



.Assalamualaikum.
Pada kali ini, sya akan post kan khas utk Farina yang x ingat apa yang die buat kat slide untuk saya wktu dalam era peperangan dahulu kala. haha. Malangnya ayat-ayat yang ditulis di whiteboard tidak diambil gambarnya. (naseb baik) Klau difikarkan balik mmng salah aku . bUt anyway, glad thats over.

To: Fyna





Ni ha!
Aku akan simpan benda smpai bile2. Hope we can be best friends tau tau :)

P/S : Hope you wont have any problems changing and all the best luck. I got your back haha

Wednesday, January 26, 2011

Tesco tmpat utk org shopping bukan buat %#$%#

25/1/2011 - Niat di hati baik, nak teman umi pegi beli barang sblum umi operate. Tapi nk wat cmne , dh marah. Kadang2 org tua ni pun x reti nk beradab, i mean bukan semua. Certain people.First, ada pakcik tua ni langgar aku guna trolley , dahla x mintak maaf, senyum pun x, bajet bju komando. Komando x komando, aku ni rakyat Malaysia, bukannya penjajah nak langgar2. Aku pun snyum jela dalam hati rasa nk headshot je komando ni . sabar, dia org tua. Seterusnya bila umi mintak tolong timbang ikan. Wktu sampai tempat penimbang tu, ada line panjang. Ada sorg nenek ni, ksian aku tgk. Macam x larat. Waktu turn nenek tu, tbe2 jek ada makcik BAJET datin yang amatla buruk mukanya sbb pakai make up tebal sngt datang potong turn nenek tu. Abg yg jaga kaunter tu dh suruh beratur, tp x nak pastu maki abg tu plak. Dalam hati aku rasa macam nk pukul guna ikan jek tp sabar, dia org tua. Last skali, waktu mencari umi lpas timbang ikan. Ada sorg budak bwah umur yang BAJET gempak menolak trolley ,buat drift bagai. last2 die lenyek kaki aku. sakit tu mmng sakit tp aku buat dunno dulu. Tunngu die mintak maaf tp die lari jek. Aku dh mals nk keja, so sambungla cari mak aku. Skali aku terasa ade org langgar aku dr belakang. Kali ni mmng kuat la.Dgn bengang nye aku toleh blkg n tgk spe langgar. Tgk2 budak yg lenyek kaki aku td, gelak2. Mmng silap besarla. Last2 aku sepak trolley kena perutnye, senak, menangis macam budak2 (mmang die budak2 pun) aku pun cabut ar. Pastu ble aku jmp balik , rupa2nya budak tu n mak datin tu ank beranak. Keluarga x beradab. Ikut hati aku , aku still nk tampar mak die guna ikan. haha tp x pela, biar je. Tesco tempat untuk org beli belah, bukan tempat nk kerek-mengerek. Silap2 haribulan btul2 ada ikan kat muka ko nnt.

P/S: Operation Umi berjalan lancar. Alhadulillah. Thnx kawan2 bg support :)

Tuesday, January 25, 2011

Pushing my ego away.

*Please be noted that the sequence doesn't indicate how much i miss you guys. Its all the same to me. Love & Miss you guys .

-Brothers and Sisters-
Anyway, family first la kan. haha. Aku rndu gle adik beradik aku . By the way, jangan salah sangka, ni kat sini aku adik laki paling kecik, ada dua jek adik aku kat sini. haha.Nak buat camne, diorg yang pendek.:P haha . Sayang abang aku sorg lagi x de, klau die ada dh cmplete dah 8 orang. erm x pela, Raya China ni harap2 boleh jmp diorg la ek . :D

-Where it All Started & Ended 5p2-
Klau aku x masuk klas ni , xtaula apa jd. Best gle kot. wlaupun aku jadi mangsa keadaan, (dituduh buat ank teacher menangis) tapi tetap seronok. haha. Sorry la klau , bukan kalau, sorry aku sakitkan hati korg wktu kte satu kelas. Mulut aku x beli insurans lagi. Klau ada yng terasa tu mintak maafla yek. X sengaja. Ego terlalu tinggi nak mintk maaf elok2. But im trully sorry. :) .Anyway, 5p2 ni macam2 boleh jdi. Orang2 di dalamnya pelik2. yang x btul pun ada gak. Sbb tu aku ske diorg, sbb diorg pelik :) . Miss this class so much la.

-Linda (speaker) & Nadya (bibik) -
Dimulakan dengan wirawati negara kita Linda. haha. budak yang cakap x pernh nk slow ble ngan aku. Tp jgn lpas ni korg panggil die speaker, naya aku nnt. Macam2 hal la ngan die ni bju pun kena rembat ngan cleaner haha tp last2 jd kawan baek gak and smpai skrg die hutang aku Rm10 x bayar2 haha. woi nnt aku tuntut . Nadya Fareena, bibik ku. Walaupun die kata aku tukang kebun, aku masih mampu utk hire die jd bibik. rndu nyanyi lagu ngan di , die kata pitching aku lari, tp bukan salah aku... lagu tu susah. haha. Ble la nk duk kat bawah kipas tu lagi kan..

-Penolong yang setia. :P (Bella)-
Nabilah Huda, pks skuad M. Budak yang slalu nangis klau jmpe aku. haha. Pks ni best sbb macam secret ktorg share. Tp cepat tacing klau aku bahan. haha. kitorg slalu disalah sangka oleh junior2. (woi Jr. kitorg dua xd papela . satu skuad jek. bnykla korg nk edit2 gmbr ni .) Banyak nk cte pasal die tp banyak yg x dbnarkan soo.tu jela haha. Harap berbahagia di Seberang sana .:)


-KBS 6-
KBS 6 whch consist of yang kuat tido, kuat mengalah, kuat marah. haha. Syafa walaupun senyap tp klau die perhatikan org, nampak aje semua benda. Terkejut gak aku die dapat tau apa aku rasa ble aku pandang ''orang tu''. Nasib baik dh hbs skola. haha. Fyna plak dah mcam2 drama aku lalui ngan die. Maklumlah, duk sebelah2 , tp mereka kawan yang baik n seronok gak ble dikenang kembali :D . Klau Syafa geng ngan Fyna mmng maut ar aku . haha.


-Syafa, Nura, Meia (belut.haha), Aisya (apple)-
Inila budak2 yg slalu buat aku tertarik dengan gosip2 terkini. haha. Maklumlah, duduk dekat2, diorg cakap satu benda jer, msti TERdengar. Kadang2 gosip skali, walaupun aku laki . Tapi nk wat cmne kan, cmnila jdnye klau laki masuk kelas perdagangan. haha. Lagipun dalam barisan aku , aku sorg jek laki. rndu gak r nk bergosip ngan diorg haha.

-TAR-ians-
Kami dipanggil TAR-ians, bukan kerana ktorg reti menari, yg reti pun Wafa and Haziq jek. Gempak mat diorg wat .haha. Oh, not to forget, Jazli pu
n ada bakat terpendam shuffle die mengejutkan semuorg haha.Dorm ni rasanya dorm paling best sbb ntahla, function kot. Tak Ada Rahsia= TAR. haha. Dorm yang bagaikan rumah bagi aku, dh mcam adik2 beradik jek. Adik beradik yang slalu wat kecoh ble perjumpaan MPP . haha .But hell, it was fun. haha. Ble la nk wat maslah lagi ngan diorg. haha. (Dalam gambar ni x cukup sorang iaitu Iezham (am) .

-Budak2 Dorm sementara-
Aku x tau la nak panggil nama kumpulan ni apa. haha anyway, bet dowh lepak ngan diorg. Macam2 jadi. sampai SPM pun boleh main2 lagi. Tapi ble nk berpisah tu sedih la gak. Walaupun macam2 ''bau'' diorg sumbang kat dorm, tp tu la kenangan nye. haha. Abaikan la posisi diorg dlm gmbr tu, ni je gmbr aku ada haha.

-Skuad Martinet-
Rindu gle kot diorg, walaupun banyak gmbr ktorg ambk waktu raya hrtu tp gmbr ni paling aku suka sbb semua ada :D . Sayang gak aku kat diorg kan.. Biasala , ego tinggi sangat nak tunjukkan. Walaupun macam-macam masalah ada tp aku bangga jadi Ketua Skuad korang. Kembang hidung aku. haha. Bile lagi nk buat round table? haha. Love u guys. <3


-Budak2 Bukit Cerakah-
Ni pulak budak2 cycling yg slalunya cycle kat bukit ceramah, tp tu dulu la. haha. nak buat lagi. Best dowh walaupun penat and menyeramkan. Seronok turun bukit sampai nak brek pun tayar berasap and brek putus. haha .Turun bukit jek trus kering peluhku haha.Harap boleh buat lagi;a, klau boleh , stay semalaman kat sana. haha :P


Wish you all would just come back :(

Thursday, January 20, 2011

Happy Almost Belated Birthday Yus!

In the middle: Birthday Boy Yusri
Hahaha. Cant believe aku lupa tarikh hari ini. 20 .1.2011. Abang ku bertambah tua. Tp x pe. better late than never. Happy Birthday Yus, May Allah bless you n semoga panjang umur and cepat sikit kahwin. haha.

Wednesday, January 19, 2011

sebagai renungan dan Ingatan bersama…


InsyaAllah

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM or ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,

saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar

iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…

Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot

’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan“ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Sekian, semoga ada manfaatnya




Back to old self


For the last couple of days, i have been wondering around like some kind if idiot. Just because i don't know what to do with the problems i'm facing. Little that i know that the people who can help have been there all along. Giving tips to me and listening to me made me feel better, thanks to this guys. May Allah bless you. :)

Farina (Singa comel/Fyna/Peanut)

Asyman (capang/astro/playboy)


Thank You. :)



Tar :)


haha. Dah lama gile x bukak Blog sendri. Been too busy looking at other peoples blog.
Its interesting to see how they overcome their problem, how they live their life .

I cant believe school is over. When i was in school, i have always wanted for the school to end fast, but now, i wish i could undo it all. Its BORING as hell . Yes, I am free. Yes , I get to do things without thinking about Physics all the time. But, celebrating what they call 'Merdeka!' is no fun when you don't have someone to share it with. Sharing is caring , thats what they say. haha.

The first week after school ended. It was AWESOME!! . My dorm mates and I slept over at my house to spend our last time together before each one of us choose our own path. We went to HUKM on the first day to send Ateng for his appointment , the rest of us went to Sunway Pyramid and played bowling there. Wafa's dream came true when we took pictures with his favorite dance crew called Wakaka Crew. S
ince his the head of his crew, i am sure they will be great Dance crew called the KurKur Crew .haha. Best of Luck Wafa!

The next day was the big event, we went to play Paintball. Since Shahrain was driving and Syafik were the one who showed him the way , we got lost . haha . Somehow, we got there in one piece , surprise surprise. Playing paintball was fun, my very own school captain, Chibom was shot by his own team member in the first game haha. Even though it hurts like hell when i got shot, but it was worth it. I hope we can still gather around like old times even if we are far apart now. Miss You guys. :)


TAR-ians 2010 . The Best.